Spring naar content

Carice van Houten naar Bonaire

6 september 2010

Bonaire - Carice van Houten, ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF), vertrekt volgende week voor de natuurbeschermingsorganisatie naar Bonaire. National Geographic Channel zendt op 11 oktober een speciale documentaire uit over dit werkbezoek van de actrice aan het Antilliaanse eiland.

In de documentaire laat Carice van Houten de kijker kennismaken met de bijzondere, maar kwetsbare onderwaterwereld rond Bonaire en de vormen van duurzame toerisme op het eiland.

Aanleiding voor het bezoek van Carice van Houten aan Bonaire is de directe band die het eiland per 10 oktober krijgt met Nederland. Op die datum houden de Nederlandse Antillen op te bestaan en wordt Bonaire, samen met St. Eustasius en Saba, een bijzondere gemeente van Nederland. Bonaire is bovendien dé plek waar bewoners zich steeds meer bewust zijn geworden van de waarde van de natuur voor hun toekomst en hun levensonderhoud.

Bonaire, dat bijna twee keer zo groot is als Texel, bestaat voor bijna 90 procent uit natuur. De koraalriffen rond het eiland behoren tot de meest adembenemende in het Caribisch gebied. De riffen bieden niet alleen voedsel en bescherming aan veel leven onder water, maar zijn ook een paradijs voor duikers. Koraalvissen, flamingo's, kroonslakken, vier soorten zeeschildpadden en zelfs dolfijnen zijn enkele diersoorten die hier te bewonderen zijn. Carice van Houten laat de kijker kennismaken met deze wondere plant-en diersoorten die zich ophouden op de zeebodem, tussen de koraalriffen en in de mangrovebossen.

Duiktoeristen
Juist vanwege al dit bijzondere natuurschoon is toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Bonaire. Maar zonder natuur geen toerisme. Carice van Houten laat zien hoe Bonaire er alles aan doet om de eerste volledige duurzame eilandeconomie ter wereld te worden. De eerste stappen daartoe werden al gezet in 1979. Toen werd, in samenwerking met het WNF, Bonaire Marine Nationaal Park opgericht om het onderwaterkustgebied rond Bonaire te beschermen. Duiktoeristen betalen een zogenoemde nature fee om dit park te mogen bezoeken. De inkomsten worden gebruikt voor het beheer en onderhoud van de natuur. Tegenwoordig levert het duiktoerisme jaarlijks circa duizend permanente banen op en kan het Park financieel zijn eigen broek ophouden.

Actrice Carice van Houten, bekend van onder andere Zwartboek, Valkyrie en Komt een vrouw bij de dokter zet zich sinds 2009 in als ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds (WNF). Eerder bezocht zij een project in Rwanda waar WNF werkt aan het behoud van een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld; de berggorilla. Ook over dit werkbezoek zond National Geographic Channel destijds een documentaire uit.

Het verslag van het werkbezoek van Carice van Houten voor het WNF aan Bonaire is op 11 oktober om 20.30 uur te zien bij National Geographic Channel.


Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X