Spring naar content

Rode reuzenkangoeroe

Rode reuzenkangoeroe

Steun deze dieren Stuur foto als e-card Stuur jouw foto in

Rode reuzenkangoeroe

© WWF-Canon / Martin HARVEY

WetenschappelijkMacropus rufus
Engelsred kangaroo
Verspreidingbijna heel Australiƫ
Voedselgras, kruiden, bladeren
Leeftijd12 - 18 jaar (dierentuin: 25 jaar)
Lengte1 - 1,6 m, staart 75 - 120 cm
Gewicht25 - 90 kg
Statusalgemeen

De rode reuzenkangoeroe is gemiddeld net iets groter dan de grijze reuzenkangoeroe en daarmee het grootste buideldier. Alleen de volwassen mannetjes hebben een (oranje-)rode vacht, de veel kleinere vrouwtjes van de rode reuzenkangoeroe zijn gewoon (blauw-)grijs.

De rode kangoeroes leven vooral in de zeer open savannebossen van Australië. Ze grazen meestal in groepen van twee tot twintig dieren. Maar bij een drinkplaats kunnen wel eens meer dan duizend bij elkaar komen. De reuzenkangoeroes kunnen water van grote afstand ruiken. Een handige eigenschap in Australië, want in de droge tijd is water bijzonder schaars. Soms leggen ze een afstand van 200 km af om van hun weidegrond bij drinkwater te komen.

Rode reuzenkangoeroes kunnen met hun sterke achterpoten grote snelheden bereiken. Op volle kracht springend halen ze met gemak 65 km per uur. Een kruissnelheid van circa 30 km per uur houden ze langere tijd vol. Bij het grazen hoppen ze veel trager, waarbij ze alle vier hun poten en hun stevige staart gebruiken om vooruit te komen. Records die aan reuzenkangoeroes worden toegeschreven zijn: topsnelheid 88 km per uur, verspringen 13,5 m, hoogspringen 3,3 m.

Tussen 6 en 12 jaar?
Op zoek naar leuke dierenweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub.
Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

 

Soorten Buideldieren

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X