Spring naar content

Koala

Koala

Steun deze dieren Stuur foto als e-card Stuur jouw foto in

Koala

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namenbuidelbeer
WetenschappelijkPhascolarctos cinereus
Engelskoala
VerspreidingOost-Australiƫ
Voedselbladeren van eucalyptusbomen
Leeftijdtot 18 jaar
Lengte65 - 80 cm, staart 1 - 2 cm
Gewicht4 - 15 kg
Statusthans niet bedreigd

De koala is een zeer bekend buideldier. Vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je dat beter niet te kunnen doen, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben.

Van alle buideldieren heeft de koala zich het meest gespecialiseerd. Hij eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren en dan alleen maar van 6 van de 600 soorten eucalyptusbomen. In de jonge eucalyptusbladeren zit veel blauwzuur en daarom beperkt een koala zich tot de oude, moeilijk verteerbare bladeren. Micro-organismen in hun spijsverteringsstelsel helpen bij het afbreken van het stugge bladvoer. Een koala hoeft bijna nooit te drinken, aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg. Eten doen ze dagelijks ongeveer in 4 uur. De overige 20 uur vullen ze bijna geheel met slapen en doezelen in de bomen.

De buidel heeft de opening aan de achterkant. Als de jongen groter zijn, liften ze meestal op de rug van hun moeder mee.

Tussen 6 en 12 jaar?
Op zoek naar leuke dierenweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub.
Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

 

Soorten Buideldieren

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X