Spring naar content

Lynx

Lynx

Steun deze dieren Stuur foto als e-card Stuur jouw foto in

Lynx

© WWF-Canon / Sanchez Lope

Andere namenlos; gewone lynx; Euraziatische lynx
WetenschappelijkLynx lynx
EngelsEurasian lynx
VerspreidingNoord-Europa tot Oost-Azië
Voedselhazen, konijnen, reeën, vogels, schapen, geiten
Lengte80 - 130 cm cm, staart 11 - 25 cm
Gewicht8 - 38 kg
Statusthans niet bedreigd / risico

De lynx kwam vroeger in bijna alle grote bosgebieden in Europa en een groot deel van Azië voor. Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig vrij zeldzaam geworden. Ze leven vooral nog in afgelegen bergstreken met wat kreupelhout. In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet. In Nederland is vooralsnog niet voldoende aaneengesloten bos voor een herintroductie.

Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Ze liggen achter een omgevallen boom of rots te wachten tot een prooidier langs komt en doen dan een korte uitval. Als ze hun prooi niet binnen enkele meters te pakken kunnen krijgen laten ze hem lopen.

Tussen 6 en 12 jaar?
Op zoek naar leuke dierenweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub.
Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

 

Soorten Katachtigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X