Spring naar content

Geschiedenis

Onderstaand overzicht geeft de geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds per jaar weer.

Overzicht geschiedenis

Dit is slechts een greep uit de rijke geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds. Je kunt hier een uitgebreider overzicht vinden.

1961

Oprichting World Wildlife Fund (WWF), Z.K.H. Prins Bernhard is de eerste internationale president.

1962
Oprichting in Nederland van het Natuur Noodfonds, de vierde WWF-organisatie na Engeland, de Verenigde Staten en Zwitserland.

1963
Eerste Natuur Noodfonds-project Cota Doñana in Spanje.

1965
Naam Natuur Noodfons verandert in Wereld Natuur Fonds, de stichting wordt gesteund door donateurs die een jaardonatie van fl. 5,- betalen.

1967
Oprichting Wereld Natuur Fonds Rangers (de jeugdleden).

1972
Aantal donateurs bereikt de grens van 20.000 donateurs. De donateurs betalen fl. 15,- per jaar.

1974
Eerste actie voor het behoud van het regenwoud.

1976
Oprichting TRAFFIC, de zelfstandige organisatie die de wereldhandel in bedreigde dieren en planten in kaart brengt.

1987
Het internationale World Wildlife Fund verandert zijn naam in World Wide Fund for Nature.

1990
Actie 'Kies voor Natuur' is doorslaand succes. André van Duin zorgt samen met Z.K.H. Prins Bernhard en Sabientje (aapje) voor een groei naar 215.000 donateurs, jaardonatie is fl. 30,-

1991
Wereld Natuur Fonds wordt nadrukkelijk actief in Nederland. Ze start natuurontwikkeling in de Gelderse Poort (nieuwe natuur).

1993
Actie 'Geef om de Natuur' met André van Duin levert 225.000 nieuwe donateurs op. Het totaal aantal stijgt naar bijna 700.000.

Sinds 1993 is het Wereld Natuur Fonds partner van de Nationale Postcodeloterij. Sinds die tijd hebben we meer dan 185 miljoen euro voor ons werk mogen ontvangen.

1996
Start wereldwijde Living Planet Campaign onder het motto 'Let's leave our children a Living Planet'.

1998
Giframp in natuurpark Cota Doñana (eerste project Wereld Natuur Fonds), natuurbescherming is een zaak van lange adem; het is nooit af.

1999
De publiekscampagne van het Wereld Natuur Fonds en de Nederlandse energiebedrijven 'Laat de Noordpool niet smelten... ga voor groene energie' tilde het aantal gebruikers van groene energie in Nederland tot boven de 100.000 en is een voorbode voor doorgroei naar miljoenen afnemers

2000
Duurzaam beheer van bos is historische doorbraak. In 30 landen - waaronder Brazilië en Zweden - is een begin gemaakt met duurzaam beheer van bos, in totaal wordt er 17 miljoen hectare duurzaam beheerd.

2001
Het World Wide Fund For Nature bestaat 40 jaar.

2002
Opening PandaDroom, een bijzondere 3-D film in de Efteling. De attractie is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Wereld Natuur Fonds en de Efteling.

2004
Grondlegger en inspirator Z.K.H. Prins Bernhard overlijdt op 1 december 2004. In 43 jaar wist hij vele successen te boeken en laat hij een organisatie na die over de hele wereld op een eigentijdse manier werkt aan natuurbescherming.

Austronaut André Kuipers wordt ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

2005
Achterban van Wereld Natuur Fonds stijgt naar meer dan 900.000 donateurs en boekt een record aan donateursbijdragen.
Oprichting tweede jeugdclub voor 3 tot 6-jarigen: WNF-Bamboeclub.

2006
Door groei van de organisatie verhuist het Wereld Natuur Fonds naar één van de meest zuinige en natuurvriendelijke kantoren van Nederland, mede door financiële bijdragen van diverse sponsors.

In samenwerking met Stichting de Noordzee brengt het Wereld Natuur Fonds de VISwijzer uit.

2007

Het Wereld Natuur Fonds zet een grote campagne op om de regenwouden van de Amazone te behouden. In 2007 en 2008 krijgt 5,2 miljoen hectare tropisch regenwoud in het Amazonegebied een beschermde status.

2008
Oprichting WNF-LifeGuard: een programma voor jongeren vanaf 12 jaar.

De eerste Nederlandstalige versie van het Living Planet Report verschijnt. Uit het rapport blijkt dat er ongeveer twee aardbollen nodig zijn als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander.

Actrice Carice van Houten wordt verwelkomd als tweede ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

2009
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne voor de mensapen en zet tien projecten op ter bescherming van deze dieren.

2010
Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Reden voor het Wereld Natuur Fonds om in haar campagne verhalen te vertellen over een levende aarde, die vragen om een happy end.

2011
Met de Natuurverdubbelaar voert het WNF campagne voor de zwarte neushoorn, de ijsbeer en de orang-oetans op Borneo. Met een campagne voor de Zambezi vestigen we de aandacht op de problematiek rondom de Afrikaanse savanne.

2012
Het Wereld Natuur Fonds bestaat 50 jaar. Dat wordt feestelijk gevierd door onder andere de jaarlijkse bijeenkomst van WWF International in Rotterdam, die geopend werd door Koningin Beatrix. Prinses Laurentien zet samen met scholieren drie Atlantische steuren uit.

De nieuwe WNF-spot 'De natuur dat ben jij' met Doutzen Kroes trekt veel bekijks en publiciteit.

2013
Met de Arctic Home-campagne voert het WNF samen met Coca-Cola actie om het leefgebied van de ijsbeer te beschermen.

Om de strijd tegen stroperij aan te gaan lanceert WNF de campagne tegen wildlife crime. Dankzij deze wereldwijde campagne wordt wildlife crime door de VN en regeringsleiders nu gezien als georganiseerde misdaad en staat hoog op de internationale agenda.

Dit is slechts een greep uit de rijke geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds. Je kunt hier een uitgebreider overzicht vinden.


Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X