Spring naar content

Landgoed Schoonoord

Landgoed Schoonoord

Wat is er mooier om in de natuur, vóór de natuur te werken? Het nieuwe kantoorgebouw van het Wereld Natuur Fonds staat midden in het prachtige landgoed Schoonoord.

Unieke locatie
Het oude landschapspark is begin 1800 ontworpen. Het vormt het begin van een lint van vroegere buitenplaatsen tussen De Bilt en Rhenen, de Stichtse Lustwarende. Schoonoord ligt op het randje van de Utrechtse Heuvelrug. Die heuvelrug is in de loop der eeuwen meer en meer verdroogd geraakt. In park Schoonoord, vooral in de lage weilanden van het park, komt nog bronwater omhoog. Het landgoed heeft daardoor zijn eigen, zeer specifieke vegetatie. Het nieuwe kantoorgebouw ligt precies op de grens van het hogere, droge bosgebied en het lagere, vochtige grasland. Juist dit gegeven maakt de plek van het gebouw binnen het landschapspark zo uniek.

In ere hersteld
In de loop van honderden jaren is het landgoed steeds meer in het slop geraakt. Dankzij een grote gift is het mogelijk het landgoed Schoonoord in ere te herstellen. Dat doet het Wereld Natuur Fonds niet alleen, meer samen met de eigenaar ‘Het Utrechts Landschap’ en vele andere betrokkenen in het gebied. We zijn er trots op een aanjager te kunnen zijn van het complete herstel van dit fantastische landgoed. Het is vrij toegankelijk. Welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X