Spring naar content

Televisieuitzending Zembla november 2012

Reactie Wereld Natuur Fonds

Zembla schetst bedrieglijk beeld van natuurbescherming WNF

Het televisieprogramma Zembla (VARA) schetst in zijn uitzending ‘De panda onder vuur’ van vrijdagavond een onjuist en bedrieglijk beeld van de wijze waarop het Wereld Natuur Fonds (WNF) bedrijven stimuleert tot natuurbehoud en vergroenen van de economie. Die aanpak zou volgens Zembla bedrijven een groen imago geven, maar de natuur niet helpen. Het WNF is verontwaardigd over deze onterechte aantijging. “Het tegendeel is waar. Wij zoeken wereldwijd met bedrijven oplossingen om hun druk op de natuur te verminderen. Wij boeken met deze strategie aantoonbare resultaten”, aldus directeur Johan van de Gronden in een eerste reactie.

De basis voor de uitzending van Zembla is de omstreden Duitse documentaire Der Pakt mit dem Panda van Wilfried Huismann, voormalig scenarioschrijver van de tv-serie Tatort. De documentaire werd anderhalf jaar geleden al uitgezonden op de Duitse televisie. Huismann plaatst het werk van het WNF door middel van onjuistheden en diverse complottheorieën in een zeer negatief daglicht. Daarnaast haalt Zembla een oude kwestie aan. Het betreft een kritisch onderzoek naar bossenbescherming uit 2011. Het WNF staat altijd open voor gefundeerde kritiek en heeft dan ook al ruim een jaar geleden maatregelen genomen die het bossenbeschermingswerk verbeteren.

Lees verder 

Samenwerking met bedrijven

Het WNF kiest voor een constructieve dialoog met het bedrijfsleven. Om onze natuur te beschermen moet het roer om naar een groene economie. Bedrijven spelen hierbij een sleutelrol.

Lees verder

Duitse documentaire 'Pakt mit dem Panda'

De uitzending 'De panda onder vuur' van het televisieprogramma Zembla toont beelden uit de anderhalfjaar oude, Duitse documentaire Der Pakt mit dem Panda.

Lees verder

Bescherming bossen (GFTN)

Het Global Forest & Trade Network (GFTN) is een belangrijk, wereldwijd initiatief van het WNF voor een beter beheer van onze bossen. Doel is de verwoestende (illegale) houtkap stoppen.

Lees verder

Resultaten van ons werk

Het WNF zet zich actief en met succes in voor natuurbescherming over de hele wereld.

Lees verder

Onze inkomsten en uitgaven

Dankzij onze betrokken achterban was het vorig jaar mogelijk ruim 51 miljoen euro te besteden aan de bescherming en het behoud van onze natuur.

Lees verder

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X