Spring naar content

Hart van Borneo

Hans Beukeboom

Hans Beukeboom

Hans Beukeboom is themadeskundige bossen bij het Wereld Natuur Fonds. "Ik leef wel in Nederland, maar ik krijg energie van Indonesië." Na zijn studie aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum werkte Hans 13 jaar voor verschillende instanties in Indonesië. Nu werkt hij bijna 3 jaar namens WNF intensief samen met (en op) het WWF-kantoor in Indonesië. Hij kent het land, spreekt de taal en voelt zich daar thuis. "Het is mijn tweede vaderland. De natuur, hoe de mensen met elkaar omgaan, zo mooi! Ik krijg hier zoveel energie van. Als ik in Indonesië ben dan werk ik bijvoorbeeld met de WNF-veldmedewerkers aan het op papier zetten van de ervaringen. Zo hebben we nu beschreven hoe, door de hulp van WNF, de rechten van de lokale bevolking worden erkend en tegelijkertijd de natuurbescherming wordt bevorderd. We zetten hier mooie resultaten neer".

Heart of Borneo bewoners

Heart of Borneo bewoners

De inheemse boerenbevolking van Borneo wordt meestal aangeduid als Dayak, een algemene term die een breed scala van zeer verschillende volkeren omvat. Men schat dat er ongeveer 4 miljoen Dayaks leven op Borneo. De meeste voorheen nomadische groepen zijn rijst-boeren geworden. Rijst is het basisvoedsel, aangevuld met een aantal andere akkerbouwgewassen, de opbrengst van jacht en visserij. Zij zijn afhankelijk van het bos waarin ze leven voor het materiaal voor dagelijkse gebruiksvoorwerpen, de bouw van woningen, koken en verwarming.

Adam Tomasek

Adam Tomasek

Adam Tomasek is leider van het Heart of Borneo-programma van WNF. "Het eiland Borneo heeft in de laatste eeuw enorme veranderingen gezien. In de 80-er jaren vraten grote commerciële werken de ooit onaantastbare en ondoordringbare bossen van Borneo weg. Tussen 1980 en 2000 is er meer hout gekapt en verscheept vanuit Borneo dan vanuit de Amazone en het Congobekken samen. Houtkapbedrijven, palmolieplantages, mijnbouw, waterkrachtcentrales en andere infrastructurele ontwikkelingen zijn allemaal heel belangrijke spelers in het Hart van Borneo. WWF heeft een pro-actieve aanpak ontwikkeld om samen te werken met het bedrijfsleven omdat onze ervaring ons heeft geleerd dat we veel meer kunnen bereiken en op de lange termijn volhouden als bedrijven, de overheid en maatschappelijke organisaties samen naar een gemeenschappelijk doel toewerken."

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X