Spring naar content

Thema's van WNF

Het Wereld Natuur Fonds werkt vanuit verschillende thema's. Van bedreigde dieren tot klimaatverandering, alles heeft met het behoud van de natuur op aarde te maken. Op elk thema werken we aan verschillende projecten. Kijk op de wereldkaart voor een overzicht van onze projecten.

 

Indiase tijger

Bedreigde dieren

Bedreigde dieren hebben baat bij de bescherming van het gebied waarin ze leven, zodat ze ongestoord kunnen leven. Maar bepaalde groepen bedreigde dieren hebben speciale aandacht nodig. Het Wereld Natuur Fonds werkt aan de bescherming van verschillende leefgebieden van dieren, zoals oceanen en zeeën, waterrijke gebieden en bossen.

Bedreigde dieren

Koraal,Fiji

Oceanen

Bijna driekwart van het aardoppervlak bestaat uit water. Het krioelt er van het leven met een schat aan prachtige natuur. Duizenden soorten vissen, zeedieren en planten leven in de zee en vormen een belangrijke bron van voedsel en inkomen voor mensen.

Oceanen

Foto: Bos in Juruena National Park, Braziliƫ

Bossen

Bij een bos denk je vooral aan planten en bomen: varens, naaldbomen, mos, loofbomen of tropische bomen. Maar een bos is veel meer. Het is dé verzamelplek voor duizenden natuurlijke producten waarvan wij leven. En hét thuisland voor ontelbare dieren. De tropisch regenwouden spannen de kroon; meer dan de helft van alle planten- en diersoorten leeft daar.

Bossen

IJsbeer, Rusland

Klimaatverandering

Het klimaat verandert. Dat komt voor een belangrijk deel door de mens zelf. Bij het opwekken van energie en het transport verbranden we olie, gas en kolen. Zo komt steeds meer koolstofdioxide (CO2) in de lucht. Gassen in de atmosfeer werken als een deken rond de aarde. Warmte van de zon, die de aarde bereikt, kan daardoor niet zomaar weer verdwijnen in de ruimte.

Klimaatverandering

Foto: voetafdruk in het zand

Voetafdruk

Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie en afvalverwerking van wat we gebruiken. Dat kan omgerekend worden naar de hoeveel productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten, die we nodig hebben. Dit heet de Ecologische Voetafdruk.

Voetafdruk

Waterelie's

Water

Water is een bron van leven - zowel voor de natuur als voor de mens. Waterrijke gebieden zoals moerassen, meren, rivieren en mangrovebossen behoren met hun enorme rijkdom aan plant- en diersoorten tot de meest waardevolle natuur op aarde. Tegelijkertijd is water de eerste levensbehoefte van de mens.

water

In het water op Loevestein

Nederlandse natuur

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich als internationale natuurbeschermer ook in Nederland sterk voor meer natuur. We willen dichtbij laten zien wat het herstel van natuur kan opleveren voor ons allemaal. Wij werken aan het beschermen van waardevolle gebieden in de Noordzee en het tegengaan van overbevissing. Daarnaast is WNF al sinds jaar en dag actief in het Nederlandse rivierengebied.

Nederlandse natuur

Natuur en ontwikkeling

In gebieden waar we de natuur actief beschermen werkt WNF aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Vaak zijn deze mensen erg arm en daardoor direct afhankelijk van bijvoorbeeld houtskool, wat ten koste gaat van de natuur. Door samen te werken met de bevolking en hun leefomstandigheden te verbeteren, kunnen we de natuur en de dieren die er leven beter beschermen.

Natuur en ontwikkeling

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X