Spring naar content

Bedreigde dieren: Reuzenpanda

Bamboebeer

Reuzenpanda
Voor de panda bestaan nogal wat namen. De bekendste zijn gewoon panda, of reuzenpanda. Niet omdat hij zo groot is, maar omdat er ook een kleine panda bestaat. De panda heet ook wel bamboebeer, vanwege zijn woonplaats. De Chinezen noemen hem ook wel witte beer of grote beerkat.
Zijn maten en gewichten:

  • Gewicht bij de geboorte: tot 150 gram.
  • Gewicht volwassen panda: 80 kg - 150 kg.
  • Maximum lengte van kop tot staart: 1,50 meter.
  • Lengte van de staart: 15 centimeter.
  • Maximum leeftijd in het wild: 15 jaar (in dierentuinen kunnen panda’s 30 jaar oud worden)

De Panda ten voeten uit

Reuzenpanda
Door de grote zwarte vlek lijken de ogen van de reuzenpanda veel groter dan ze zijn. Hij ziet niet zo best.

Brede ronde kop door de enorme kauwspieren in zijn wangen. Nodig om uren achter elkaar harde bamboestengels te vermalen.

In het leefgebied van de panda kan het 's winters bitter koud zijn. Met zijn dikke vacht kan hij daar goed tegen.

De korte staart valt nauwelijks op in de dichtbehaarde vacht. Toch is het een nuttig ding. De reuzenpanda gebruikt zijn staartje als borstel om een geurstof uit een eronder gelegen klier te verspreiden. Zo laat hij andere panda's ruiken dat dit zijn gebied is. Panda's kunnen erg goed ruiken.

De panda heeft een merkwaardige extra vinger aan zijn voorpoot. Dit uitgroeisel van een polsbotje werkt als duim waardoor de panda met een poot een tak of bamboestengel kan vasthouden.

Onder de voetzolen loopt de vacht door. Dat is lekker warm en voorkomt uitglijden. Hoewel het koud kan zijn in zijn leefgebied, en er misschien weinig te eten is, houdt de panda geen winterslaap.

De vacht van de reuzenpanda heeft een kenmerkend patroon van zwart en wit. Dat van zijn kop kent iedereen. Een handig trucje om het patroon van zijn lichaam te onthouden is de 'luier': denk dat de panda helemaal zwart is en een grote witte luier aanheeft.

De panda heeft stevige, brede kiezen. Beslist geen gebit zoals de meeste roofdieren, met scherpe hoektanden, hebben. De reuzenpanda leeft dan ook van taaie kost.

Hét symbool van het Wereld Natuur Fonds

Schets van Logo WWF, 110498
Tijdens de vergadering waarin het Wereld Natuur Fonds in 1961 werd opgericht, krabbelde Peter Scott een panda op een blaadje papier. Hij was onderzoeker, tekenaar, één van de oprichters van het Wereld Natuur Fonds en een groot liefhebber van de panda. Voor hem liet de panda zien, hoe nodig het is om de natuur te beschermen. Zijn krabbeltje is sinds die tijd het embleem geworden van het Wereld Natuur Fonds.

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X