Spring naar content

Bedreigde dieren: reuzenpanda

De panda, symbool voor natuurbescherming

Reuzenpanda eet bamboe

Panda ten voeten uit

Door de grote zwarte vlek lijken de ogen van de reuzenpanda veel groter dan ze zijn. Hij ziet niet zo best.

De reuzenpanda heeft een brede ronde kop door de enorme kauwspieren in zijn wangen. Die heeft hij nodig om uren achter elkaar harde bamboestengels te vermalen. Hij heeft stevige, brede kiezen. Beslist geen gebit zoals de meeste roofdieren hebben, met scherpe hoektanden. De reuzenpanda leeft dan ook van taaie kost.

In het leefgebied van de panda kan het 's winters bitter koud zijn. Met zijn dikke vacht kan hij daar goed tegen. Onder de voetzolen loopt de vacht door. Dat is lekker warm en voorkomt uitglijden. Hoewel het koud kan zijn in zijn leefgebied, en er misschien weinig te eten is, houdt de panda geen winterslaap.

De korte staart valt nauwelijks op in de dichtbehaarde vacht. Toch is het een nuttig ding. De reuzenpanda gebruikt zijn staartje als borstel om een geurstof uit een eronder gelegen klier te verspreiden. Zo laat hij andere panda's ruiken dat dit zijn gebied is. Panda's kunnen erg goed ruiken. Bekijk hier een filmpje over hoe een panda zijn 'geurvlag' plaatst.

De panda heeft een merkwaardige extra vinger aan zijn voorpoot. Dit uitgroeisel van een polsbotje werkt als duim waardoor de panda met een poot een tak of bamboestengel kan vasthouden.

De vacht van de reuzenpanda heeft een kenmerkend patroon van zwart en wit. Dat van zijn kop kent iedereen. Een handig trucje om het patroon van zijn lichaam te onthouden is de 'luier': denk dat de panda helemaal zwart is en een grote witte luier aanheeft.


Bamboo sp. (Bamboo sp.); China
A great variety of bamboo species grow in China and are highly considered for their numerous values. China
Image No: 105586
© Michel Gunther / WWF-Canon

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X