Spring naar content

Wildlife Crime

Stroperijcrisis

Stropen van bedreigde wilde dieren en planten is een grote bedreiging voor het voortbestaan van vele dier- en plantensoorten. Dat komt onder andere door de groeiende vraag uit Azië naar producten van bedreigde dieren.

In China en Vietnam neemt in rap tempo de welvaart toe. Daardoor kunnen steeds meer mensen statusverhogende 'luxe' producten kopen, als beeldhouwwerk van ivoor en tijgerwijn. Ook worden veel producten van bedreigde dieren nog steeds als souvenir verkocht. Bovendien zorgt het hardnekkige geloof in de geneeskrachtige werking van traditionele medicijnen ervoor dat veel bedreigde dieren worden gestroopt.

Illegale handel is big business

De handel in wilde dieren is gereguleerd via het CITES-verdrag en onderzoeksbureau TRAFFIC monitort de naleving ervan. Maar helaas wordt deze wettelijke bescherming vaak niet serieus genomen. Want de kans om gepakt te worden is klein, en de straffen zijn laag. Bovendien valt er heel veel geld te verdienen met wildlife crime.

Naar schatting gaat er jaarlijks 6-8 miljard euro om in de illegale wildlife handel. Kortom: de illegale handel in wilde dieren is een ‘high profit/low risk-business’, een ideale voedingsbodem voor de georganiseerde misdaad.

Actie tegen wildlife crime

Extra actie is nodig om wildlife crime tegen te gaan. Daarom gaat het Wereld Natuur Fonds wereldwijd haar inspanningen op het gebied van stroperij en illegale handel intensiveren.

We zetten in op strengere handhaving van de (CITES-)regelgeving en vervolging van stropers en handelaren. Ook willen we de vraag naar illegale dieren (-producten) verminderen door voorlichting en druk op overheden om de wetgeving te handhaven.

We richten ons op dieren die het meest te lijden hebben onder wildlife crime: olifanten, neushoorns, tijgers, blauwvintonijn, zeeschildpad en papegaaien.

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X