Spring naar content

Klimaatverandering

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Het klimaat verandert en de aarde warmt op door energiegebruik en ontbossing. Maar daar kunnen we gezamenlijk iets aan doen.

Waarom verandert het klimaat?

Het klimaat op aarde verandert doordat de aarde opwarmt. Sinds het begin van het industriële tijdperk (circa 1860) is de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,8 °C gestegen. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, voorspelt een gemiddelde temperatuurstijging van 1,4 tot 5,8 °C voor deze eeuw. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving geldt voor Nederland nu al een stijging van 1,7 °C.

Hoe komt het dat de aarde opwarmt?

Door ontbossing en bij het opwekken van energie door verbranding van olie, gas en kolen komt onder andere koolstofdioxide (CO2) vrij. Dat werkt in de lucht als een deken rond de aarde. Warmte van de zon die de aarde bereikt, kan daardoor niet zomaar weer verdwijnen in de ruimte. Dit is het zogenoemde broeikaseffect, wat ervoor zorgt dat de aarde opwarmt. De wetenschap heeft vastgesteld dat de hoeveelheid CO2 in de lucht de afgelopen 150 jaar met bijna 40% is toegenomen. Dat komt voor een belangrijk deel door de mens zelf.

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X