Spring naar content

Oceanen

Oceanen vormen zo'n tweederde van het aardoppervlak. Er leven duizenden vissoorten, zeedieren en planten, en dagelijks worden er nog nieuwe soorten ontdekt.

Oceanen bedreigd

Het economisch belang van de zee is groot; over de hele wereld zijn zo'n 200 miljoen mensen werkzaam in de visserij en het toerisme. Des te erger dat het zeeleven enorm onder druk staat. Overbevissing en bijvangst zorgen ervoor dat het met vele vissoorten niet goed gaat. Wereldwijd wordt ongeveer 80% van de commerciële vissoorten maximaal of overbevist. Vervuiling en klimaatverandering bedreigen de koraalriffen, die zo onmisbaar zijn voor het leven in de zee.

Wat doet het WNF?

Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor de bescherming van oceanen. We doen dit door duurzame visserij te stimuleren en meer zeegebieden te beschermen.

Samen met vissers in Europa en daarbuiten zoeken we bovendien naar alternatieve vistechnieken en inkomstenbronnen. Veel schade kan worden beperkt door ander vistuig in te zetten

Feitjes over de zee

  • Als we het zeewater onder de mensen zouden verdelen, krijgt iedereen 450 miljard liter. 
  • De hoogste berg ter wereld is de Mauna Kea bij Hawaï. Hij meet 10.200 m. Maar omdat het grootste deel (6.000 m) onder de zeespiegel ligt, wordt hij niet als hoogste berg erkend. 
  • Het diepste punt ter wereld is de Marianentrog: 10.911 m diep.
     

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X