Spring naar content

Watervoetafdruk

Wat is de watervoetafdruk?

Als mens verbruiken wij veel water. In Nederland ligt onze waterconsumptie op ongeveer 2,3 miljoen liter water per jaar per persoon. Hiervan is slechts 2% direct huishoudelijk verbruik. De rest, 98%, is indirect waterverbruik dat in de productie van voedsel, kleding en industriële producten zit (virtueel water). Onze watervoetafdruk zit vooral in landbouwproducten zoals katoen, koffie en graan. Nederland is een van de grootverbruikers van water op onze planeet.

Bekijk een filmpje over hoeveel water er in een caffé latte gaat zitten.

Lees meer: De watervoetafdruk van Nederland (maart 2010) (pdf)

Dorstige gewassen

Landbouw is de grootste verbruiker van zoetwater in de wereld. Gewassen waar veel water voor nodig is, zijn katoen, suiker, koffie en graan. Maar ook tijdens de productie van bloemen en het productieproces van frisdranken wordt veel water verbruikt.  De watervoetafdruk van een katoenen t-shirt is bijvoorbeeld ongeveer 2700 liter water - dit is inclusief al het water dat nodig is om de katoen te laten groeien.
 

Bedreiging voor de natuur

Mensen onttrekken vaak meer water aan een ecosysteem dan het aankan. Dit speelt vooral in gebieden die met droogtes te kampen hebben en waar het grote waterverbruik desastreuze gevolgen heeft voor de natuur en de mens.

Een bekend voorbeeld is het Aralmeer. Voor productie van katoen is er in de afgelopen decennia zoveel water onttrokken dat er nog maar 20% van het oorspronkelijke meer over is. De omgeving is een woestijn geworden, ecosystemen zijn verdwenen en de lokale bewoners van het gebied hebben hun inkomensbronnen zien kelderen.

Watervoetafdruk verlagen

Samen met boeren stimuleert WNF integraal beheer van stroomgebieden. Met bedrijven en sectoren bekijken we hoe zij in hun productieketen het waterverbruik drastisch kunnen terugdringen. Ook pleit WNF bij overheden voor maatregelen om niet-duurzame productiemethoden een halt toe roepen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X