naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Witte wildernis

Het Noordpoolgebied is een oceaan, bedekt met een spectaculair pak ijs en omringd door land. Deze witte wildernis is het thuis van de ijsbeer, Groenlandse walvis en walrus.

IJsbeer en Inuit

Een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de Groenlandse walvis, de narwal, de zadelrob en de walrus. Maar ook wonen er 3,8 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eigen culturen, zoals de Inuit (Eskimo’s) en de Samen (Lappen). Mens en dier volgen hier de extreme seizoenen. In de donkere winters gaat het ijs en de sneeuw op het land naadloos over in het zee-ijs. Alles en iedereen spaart zijn krachten om te overleven. ’s Zomers, als de zon niet onder gaat, gonst het overal van het leven. In een paar maanden tijd staat het hele Noordpoolgebied 24/7 in het teken van voortplanting, eten en gegeten worden.

Kwetsbare natuur

Het Noordpoolgebied ziet er misschien wel ruig en onverwoestbaar uit, maar in werkelijkheid is de natuur er heel kwetsbaar. Weinig dier- en plantensoorten kunnen in de extreme kou leven. Als er een diersoort uitsterft, dan heeft dat gevolg voor de hele voedselketen. Stel dat de krill (een super kleine garnaalachtige) verdwijnt, dan hebben onder meer kabeljauw, haring en de Groenlandse walvis nauwelijks voedsel meer.

WWF-US / Elisabeth Kruger

Bedreigingen voor de noordpool

  • 1

    Smeltend ijs

    Door de opwarming van de aarde smelt het zee-ijs. Dat heeft grote gevolgen voor de mensen en dieren die er leven. Zo is de ijsbeer afhankelijk van zee-ijs om te kunnen jagen.

    Lees verder
  • 2

    Olie en gas, visserij en scheepvaart

    Door het smeltende ijs wordt de Arctische zee toegankelijker. Maar boringen en scheepvaart in het extreme Noordpoolklimaat zijn risicovol en bij een ongeluk zijn de gevolgen niet te overzien. Ook geven boringen en scheepvaart flinke geluidsoverlast, waardoor dieren gedesoriënteerd raken en niet meer met elkaar kunnen communiceren.

    Lees verder
  • 3

    Vervuiling

    Het noordpoolgebied is de verzamelplek van alle zeestromen van het noordelijk halfrond. Hier komt dus ook de vervuiling uit de zeeën en oceanen samen. De rotzooi hoopt zich op en komt in de voedselketen terecht. In de lichamen van ijsberen en walrussen vinden we grote concentraties schadelijke stoffen. Die chemicaliën zijn daarin terechtgekomen via dezelfde vissen, kreeften en schelpdieren die ook wij op ons menu hebben staan…

    Lees verder
WWF / Clive Tesar

De Noordpool beschermen

  • 1

    Beschermde gebieden

    Voor sommige gevoelige plekken willen we zogenaamde no-go-zones instellen – bijvoorbeeld gebieden waar de ijsberen overwinteren en waar hun jongen geboren worden. Daarom doen we veel onderzoek naar de ijsbeer en zijn leefgebied. Met die kennis kunnen we ook helpen om mens-ijsbeerconflicten te voorkomen.

  • 2

    Terugdringen CO2-uitstoot

    Om het smelten van de ijskap tegen te houden, moeten we de opwarming van de aarde stoppen. Daarom willen we wereldwijd het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen en zetten we in op duurzame energiebronnen.

  • 3

    Stop op olie

    Bij overheden, internationale organisaties en bij industrieën bepleiten we een stop op verdere olie-ontwikkelingen in het noordpoolgebied. We willen ook dat er strenge veiligheids- en milieuregelgeving komt voor alle economische activiteiten, met name voor olie- en gaswinning en scheepvaart.

  • 4

    Duurzame visserij

    Om overbevissing tegen te gaan lobbyen we bij overheden, visserij-industrie en lokale bevolking voor duurzame visserij.

    Lees verder
  • 5

    Plastic terugdringen

    Met informatie over zeestromingen uit verschillende projecten kan de afkomst van plastic herleid worden. En gaat WWF samen met de betrokken landen en bedrijven in gesprek om naar oplossingen te zoeken.

    Lees verder

Waar we ons op richten

Onze focus op de Noordpool

Wim van Passel / WWF
Klimaat
Klimaat
WWF-NL / Hetty Kramer
Ijsbeer
Ijsbeer
Kean MOYNIHAN / WWF-Canada
Wildlife
Wildlife

Resultaten en Updates

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
WWF / Clive Tesar

30 jaar op de Noordpool

Het Noordpoolgebied: een magische witte wereld, met ijsberen, walrussen, temperaturen ver onder nul, afgelegen gemeenschappen en een dik pak ijs. Dit bijzondere gebied mag niet verloren gaan. Daarom werkt WWF hard aan de bescherming en het behoud van het Noordpoolgebied. Het Arctisch Programma van WWF viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Benieuwd wat we zoal bereikt hebben sinds 1992? We hebben een paar successen op een rij gezet.
Meer info
WWF / Sindre Kinnerød

Word donateur

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!