Baars

Baars
Andere namen rivierbaars
Wetenschappelijke naam Perca fluviatilis
Engelse naam perch (European perch)
Verspreiding zoet water Eurazië
Leeftijd -
Voeding vis, ongewervelden
Lengte 15 - 30 cm, max. 50 cm
Gewicht tot 4,5 kg
De baars leeft in rustig stromend of stilstaand water in rivieren, meren, vaarten en sloten. Bij voorkeur tussen waterplanten, wortels, stenen of ander materiaal waar ze nauwelijks opvallen met hun gestreepte tekening en een verrassingsuitval kunnen doen naar een prooi. Jonge baarzen zwemmen vaak in groepen en eten voornamelijk plankton en insecten. Volwassen baarzen paaien in april en mei in ondiep water. De eieren worden afgezet in linten die om planten of stenen gewikkeld worden.