Haring

Haring
Andere namen Atlantische haring
Wetenschappelijke naam Clupea harengus
Engelse naam herring
Verspreiding Noordzee, Oostzee, Atlantische Oceaan
Leeftijd tot 25 jaar
Voeding plankton
Lengte tot 40 cm
Gewicht tot 700 gram
Deze zilverkleurige zeevis heeft een diepgevorkte staartvin. De rugvin staat halverwege het lichaam. Haringen leven in grote, beweeglijke scholen. Ze zwemmen overdag op grotere diepte en komen 's nachts aan het oppervlak. De eitjes komen op de zeebodem uit. De jonge haringen lijken eerst nog op de larven van de paling. Na een tijdje zwemmen ze naar het oppervlak om voedsel te zoeken. Maar een klein deel van de jongen wordt volwassen. De haring is eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten geweest voor de visserij. Door overbevissing in de 20e eeuw is hun aantal sterk afgenomen maar de soort herstelt zich geleidelijk.