Hondshaai

Hondshaai
Wetenschappelijke naam Scyliorhinus canicula
Engelse naam smallspotted catshark, dogfish
Verspreiding Noordzee, Middellandse Zee, Noorden Atlantische Oceaan
Leeftijd 8 jaar
Voeding kleine visjes, kreeftachtigen, weekdieren, wormen
Lengte tot 1 m
Gewicht 3 kg
Status niet bedreigd

Deze kleine, slanke haai komt ook voor de Nederlandse kust voor. Het is de meest algemene haaiensoort in Europa. Hondshaaien leven bij voorkeur in de buurt van zand- en modderbodems.

Ei voor anker

Het vrouwtje zet haar eieren af in wiervelden. Aan de hoeken van de rechthoekige kapsels zitten gekrulde draden om ze aan de wieren te verankeren. Ze raken echter vaak los en spoelen dan aan op de kust.

Nieuws en resultaten