Witte haai

Witte haai
Andere namen grote witte haai; mensenhaai
Wetenschappelijke naam Carcharodon carcharias
Engelse naam great white shark
Verspreiding alle oceanen
Voeding vis, zeezoogdieren, zeevogels, inktvissen
Lengte tot 6 m
Gewicht tot 2250 kg
Status kwetsbaar

De witte haai is de de bekendste en meest gevreesde haaiensoort. De reputatie van menseneter is aangewakkerd door de film 'Jaws'. Van slechts een handvol badplaatsen (met name in Australië) is bekend dat er wel eens witte haaien in de buurt van de kust komen en mensen aanvallen. Gewoonlijk jaagt de witte haai alleen of in kleine groepjes in open zee op zeezoogdieren en vissen (waaronder andere haaien) of zoekt hij aas.

Grote witte haaien zijn levendbarend. Een vrouwtje krijgt per worp zo'n 2 tot 13 babyhaaitjes die bij de geboorte al rond de anderhalve meter groot zijn.

Het aantal witte haaien is sterk afgenomen doordat er veel op gevist wordt. In sommige gebieden zijn ze inmiddels beschermd en de internationale handel in vinnen en kaken van deze soort is grotendeels verboden.

Logo WNF-Rangers

Ben jij tussen de 7 en 12 jaar?

En zoek je leuke dierenweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de WNF-Rangers. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En er komen steeds weer nieuwe bij!

Team Tijger

Logo Team Tijger, WNF-Rangeractie 2018

WNF-Rangers komen in actie voor de tijger. Doe ook mee!

Meld je actie hier aan