Havik

Havik
Wetenschappelijke naam Accipiter gentilis
Engelse naam northern goshawk
Verspreiding Europa, Azië, Noord-Amerika
Voeding zoogdieren, vogels
Lengte 48 - 70 cm
Gewicht 1 - 1,5 kg
Een volwassen havik heeft een witte borst met fijne grijze dwarsstrepen. Een jonge havik heeft nog een gevlekte borst. De iris van de ogen is geel tot oranje. In combinatie met de witte wenkbrauwstrepen geeft dat de havik een indrukwekkende priemende blik. De havik is een snelle en vooral wendbare vlieger. Het vrouwtje is aanzienlijk groter dan het mannetje en jaagt dan ook op grotere prooidieren. In de tijd dat de jongen worden grootgebracht heeft dat als voordeel dat de partners elkaar niet beconcurreren binnen het gemeenschappelijke jachtgebied. Binnen zijn verspreidingsgebied vertoont de havik nogal wat variatie in kleur en tekening.