Nieuw-Zeelandse duif

Nieuw-Zeelandse duif
Wetenschappelijke naam Hemiphaga novaeseelandiae
Engelse naam New Zealand pigeon; kereru
Verspreiding Nieuw-Zeeland
Voeding plantaardig, vooral vruchten en zaden
Lengte 46 - 50 cm
Gewicht 600 - 800 gram
Er zijn duiven (zoals stadsduiven) in Nieuw-Zeeland ingevoerd, maar dit is de enige inheemse duif. De Nieuw-Zeelandse duif is fors. Hij is overwegend donker iriserend bronsgroen gekleurd. Zijn buik en onderste deel van de borst zijn wit. Deze duif leeft onder andere van vruchten die hij meestal geheel doorslikt. De zaden worden dan elders opgebraakt of verlaten de duif via de mest. Veel inheemse boomsoorten zijn voor de verspreiding van hun zaden geheel van de Nieuw-Zeelandse duif afhankelijk.