Pinguïns

Pinguïns
Wetenschappelijke naam Sphenisciformes; Spheniscidae
Engelse naam penguins
Verspreiding zuidelijke halfrond, vooral rond de zuidpool
Voeding vis, inktvis, kreeftachtigen
Aantal soorten 17
onderverdeling 3
De pinguïns zijn erg goed aangepast aan het leven in (koud) water. Ze kunnen niet vliegen. Lopen kunnen ze wel: rechtop met een waggelende gang. Zwemmen en duiken kunnen ze als de besten, waarbij ze jacht maken op vis, inktvis en kreeftachtigen. Daarbij 'vliegen' ze met hun peddelvormige vleugels door het water. Hun verenpak is waterdicht en onder hun huid hebben ze een vetlaag die naast isolatie ook zorgt voor een goede stroomlijn. Ze komen alleen aan land om te broeden en te ruien (nieuwe veren krijgen). Pinguïns leven vooral op en rond de zuidpool. Enkele soorten komen verder noordelijk voor, namelijk waar koude stromingen richting evenaar gaan. Download het infoblad 'pooldieren'

Logo WNF-Rangers

Ben jij tussen de 7 en 12 jaar?

En zoek je leuke dierenweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de WNF-Rangers. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En er komen steeds weer nieuwe bij!

Team Tijger

Logo Team Tijger, WNF-Rangeractie 2018

WNF-Rangers komen in actie voor de tijger. Doe ook mee!

Meld je actie hier aan