Raaf

Raaf
Wetenschappelijke naam Corvus corax
Engelse naam raven
Verspreiding Europa, Noord-Azië, Noord-Amerika
Leeftijd tot 24 jaar
Voeding alleseter, vooral aas
Lengte 65 cm
Gewicht 1250 gram
De raaf is de grootste kraaiachtige en ook de grootste zangvogel. Raven zijn ongeveer 16 cm langer dan een zwarte kraai en daardoor makkelijk daarvan te onderscheiden van. Ook valt in de vlucht hun 'wigvormige' staart op. Raven zijn acrobatische vliegers die tijdens de balts spectaculaire vliegshows laten zien. Ze zijn in het verleden fel bejaagd, vooral ook door hun slechte naam als lijkenpikkers. In Nederland waren ze uitgestorven, maar door een herintroductie komen ze sinds 1969 weer in ons land in het wild voor. De eerste broedgevallen van deze raven waren in 1976. Nu telt ons land ongeveer 100 broedpaar, met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.