Amazonedolfijn

Amazonedolfijn
Andere namen tucuxi
Wetenschappelijke naam Sotalia fluviatilis
Engelse naam tucuxi
Verspreiding Amazonegebied, Orinoco
Voeding vis
Lengte 1,3 - 1,8 m, bij geboorte 70 - 80 cm
Gewicht 35 - 40 kg
onderverdeling 10
Status onvoldoende gegevens
Formeel behoort de amazonedolfijn tot de zeedolfijnen en hij lijkt dan ook niet op een echte rivierdolfijn als de orinocodolfijn. Uiterlijk heeft hij meer weg van een tuimelaar. Hij is wel een stuk kleiner en zijn snuit is in verhouding wat langer, zijn flippers breder en zijn rugvin korter en meer driehoekig. Anders dan de orinocodolfijn springt hij veel en komt hij in de regentijd zelden in de overstroomde wouden.

Hoewel amazonedolfijnen stroomversnellingen mijden, spelen ze soms wel langs snelstromende delen van de rivier. Deze dolfijn wordt meestal alleen of in paren gezien maar kan in een groep van maximaal tien dieren voorkomen. Hij jaagt vooral op kleine scholenvis.

Visserij vormt plaatselijke een bedreiging voor deze soort. Net als de orinocodolfijn wordt hij ook opzettelijk gedood om zijn vlees als aas te gebruiken bij de omvangrijke visserij op meervallen (‘mota’). Daarnaast vormt versnippering en degradatie van zijn leefgebied door aanleg van stuwdammen voor elektriciteitsproductie een bedreiging.

Het is niet bekend hoeveel amazonedolfijnen er in totaal zijn en in welke mate hij bedreigd wordt. Zijn verspreidingsgebied is in ieder geval nog groot. In Colombia en Ecuador wordt hij als kwetsbaar beschouwd.

De vergelijkbare dolfijn die langs de kust van Brazilië, Venezuela en noordelijker voorkomt, wordt tegenwoordig beschouwd als een andere soort (Sotalia guianensis). Ook de vergelijkbare dolfijnen in de Orinoco horen misschien tot die laatste soort.

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!