Amoerpanter

Amoerpanter
Andere namen amoerluipaard
Wetenschappelijke naam Panthera pardus orientalis
Engelse naam Amur leopard; Far Eastern leopard; Manchurian leopard; Korean leopard
Verspreiding Verre Oosten, Amoer-gebied (bij Vladivostok)
Leeftijd 23 jaar (dierentuin)
Voeding vooral hazen en herten
Lengte 1,5 - 2 m, vrouwtje 1,2 - 1,5 m
Gewicht 37 - 90 kg, vrouwtje 28 - 60 kg
Biotoop bebost gebied
onderverdeling 4
Van de ondersoorten van de panter is de amoerpanter - ook amoerluipaard  genoemd - een van de zeldzaamste. Er leven rond de 100 exemplaren in een relatief klein gebied in het Amoer-gebied (rond Vladivostok: Rusland, China, Noord-Korea). In dierentuinen wereldwijd zijn er ongeveer 200. In 2000 waren er nog 30 amoerluipaarden in het wild.

De basiskleur van de amoerpanter is vrij bleek, de donkere, ononderbroken kringen zijn relatief groot en staan ver uit elkaar. In de winter krijgt hij een erg dikke vacht, met haren van soms 7 centimeter lang.

Oorspronkelijk leefde de amoerpanter in een groot deel van het Amoer-gebied tot en met de bergen in Noordoost-China en Korea. Door de jarenlange jacht en stroperij om zijn vacht en botten (traditionele medicijnen) is de amoerpanter uit het grootste deel van zijn verspreidingsgebied verdwenen. Ook zijn leefgebied wordt door ontginning, bosbranden en aanleg van oliepijpleidingen steeds verder aangetast. WNF is actief met de bescherming van het Amoer-gebied en terugdringen van stroperij van de amoerpanter en van de Siberische tijger, die ook in dit gebied leeft.