Baardrob

Baardrob
Wetenschappelijke naam Erignatus barbatus
Engelse naam bearded seal
Verspreiding koude wateren rondom de noordpool
Voeding vooral bodembewonende ongewervelde dieren, zoals kreeftachtigen, schelpdieren en borstelwormen, maar ook wel vis
Lengte 225 - 270 cm, bij geboorte 87 - 120 cm
Gewicht 275 - 340 kg, bij geboorte 25 - 43 kg
Baardrobben zijn bruinachtig-grijs, met een soms roodachtige kop en nek. Ze hebben lange snorharen, die in als ze opdrogen sterk krullen. Van een afstand lijken die dikke snorharen een beetje op een baard. De flippers zijn opvallend breed. Tijdens de paartijd maken baardrobben voor onze oren merkwaardige geluiden onderwater: een soort trillend gefluit dat in toonhoogte afneemt. Die geluiden zijn kilometers ver te horen.