Beloega

Beloega
Andere namen witte dolfijn; witte walvis
Wetenschappelijke naam Delphinapterus leucas
Engelse naam beluga; white whale
Verspreiding polaire wateren van het noordelijk halfrond
Voeding inktvis, kreeftachtigen, vis
Lengte 3 - 5 m, bij geboorte 1,5 - 1,6 m
Gewicht 400 - 1500 kg, bij geboorte 80 kg
Status bijna bedreigd
De beloega heeft een witte huidskleur en leeft tussen de ijsschotsen van de Noordelijke poolzee. Deze dolfijnen kunnen tot zeker 300 meter diepte duiken en moeten daarna een opening in het ijs vinden om adem te halen. Dat doen ze door echolocatie, waarbij ze geluiden uitstoten en aan de hand van de echo een beeld vormen van de omgeving.

Beloega's maken allerlei soorten geluiden, van laag gebrom tot hoog gefluit. Zeelui in houten schepen konden de fluittonen door de scheepswand heen horen en gaven dit dier de bijnaam 'zeekanarie'.