Borneose orang-oetan

Borneose orang-oetan
Andere namen Borneose orang-oetan
Wetenschappelijke naam Pongo pygmaeus
Engelse naam Bornean orang-utan; Borneo orang-utan
Verspreiding Borneo
Leeftijd 50 jaar
Voeding fruit
Lengte tot 1,4 m (staand mannetje)
Gewicht tot 90 kilo
Biotoop tropisch regenwoud
onderverdeling 3 ondersoorten (centrale Borneose orang-oetan, noordwestelijke Borneose orang-oetan en noordoostelijke Borneose orang-oetan)
Status bedreigd

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orang-oetans leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Drie soorten orangs

Tot 2004 werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii). Sinds 2017 is daar op een derde soort aan toegevoegd die op Sumatra voorkomt. Deze Tapanuli orang-oetan (Pongo tapanuliensis) bleek na DNA-onderzoek namelijk meer verwant te zijn met de Borneose dan met de Sumatraanse orang-oetan.

Komvormig gezicht

De Borneose orang-oetan is in vergelijking met de Sumatraanse wat minder verfijnd: zijn bouw is wat grover en de vacht is gemiddeld donkerder en stugger. Het duidelijkst komt het verschil tot uiting bij de dominante mannetjes. Bij de Borneose orang-oetan staan de wangflappen naar voren gericht waardoor het gezicht een komvorm krijgt, de Sumatraanse orang-oetan heeft meer een schijfvormig gezicht.

Drie ondersoorten

Van de Borneose orang-oetan worden nu drie ondersoorten onderscheden: de Noordwest-Borneose orang-oetan (P. p. pygmaeus), de Centraal-Borneose orang-oetan (P. p.wurmbii) en de Noordoost-Borneose orang-oetan (P. p.morio).

Plantages

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orang-oetans sterk achteruitgegaan. Vooral door de aanleg van plantages van oliepalmen op voormalig regenwoud is een aanlsalg op het leefgebied van deze soort. Van de Borneose orang-oetan zijn er ongeveer 57.000 over.

Meer informatie over mensapen

Logo WNF-Rangers

Ben jij tussen de 7 en 12 jaar?

En zoek je leuke dierenweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de WNF-Rangers. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En er komen steeds weer nieuwe bij!