Borneose orang-oetan

Borneose orang-oetan
Andere namen Borneose orang-oetan
Wetenschappelijke naam Pongo pygmaeus
Engelse naam Bornean orang-utan; Borneo orang-utan
Verspreiding Borneo
Leeftijd 50 jaar
Voeding fruit
Lengte tot 1,4 m (staand mannetje)
Gewicht tot 90 kilo
Biotoop tropisch regenwoud
onderverdeling 9, 3 ondersoorten (centrale Borneose orang-oetan, noordwestelijke Borneose orang-oetan en noordoostelijke Borneose orang-oetan)
Status bedreigd

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orang-oetans leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'. Tot voor kort werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii).

De Borneose orang-oetan is in vergelijking met de Sumatraanse wat minder verfijnd: zijn bouw is wat grover en de vacht is gemiddeld donkerder en stugger. Het duidelijkst komt het verschil tot uiting bij de dominante mannetjes. Bij de Borneose orang-oetan staan de wangflappen naar voren gericht waardoor het gezicht een komvorm krijgt, de Sumatraanse orang-oetan heeft meer een schijfvormig gezicht.

Van de Borneose orang-oetan worden nu drie ondersoorten onderscheden: de Noordwest-Borneose orang-oetan (P. p. pygmaeus), de Centraal-Borneose orang-oetan (P. p.wurmbii) en de Noordoost-Borneose orang-oetan (P. p.morio).

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orang-oetans sterk achteruitgegaan. Van de Borneose orang-oetan zijn er ongeveer 57.000 over.

Meer informatie over mensapen

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

Geef de tijger een toekomst

Er leven nog slechts 3.900 tijgers in het wild. Om dit iconische dier van de ondergang te redden, moet hun aantal snel worden verdubbeld. Steun daarom het reddingsplan van WNF en geef de tijger een toekomst!

Kijk wat je kunt doen