Borneose orang-oetan

Borneose orang-oetan
Andere namen Borneose orang-oetan
Wetenschappelijke naam Pongo pygmaeus
Engelse naam Bornean orang-utan; Borneo orang-utan
Verspreiding Borneo
Leeftijd 50 jaar
Voeding fruit
Lengte tot 1,4 m (staand mannetje)
Gewicht tot 90 kilo
Biotoop tropisch regenwoud
onderverdeling 9, 3 ondersoorten (centrale Borneose orang-oetan, noordwestelijke Borneose orang-oetan en noordoostelijke Borneose orang-oetan)
Status bedreigd

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orang-oetans leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'. Tot voor kort werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii).

De Borneose orang-oetan is in vergelijking met de Sumatraanse wat minder verfijnd: zijn bouw is wat grover en de vacht is gemiddeld donkerder en stugger. Het duidelijkst komt het verschil tot uiting bij de dominante mannetjes. Bij de Borneose orang-oetan staan de wangflappen naar voren gericht waardoor het gezicht een komvorm krijgt, de Sumatraanse orang-oetan heeft meer een schijfvormig gezicht.

Van de Borneose orang-oetan worden nu drie ondersoorten onderscheden: de Noordwest-Borneose orang-oetan (P. p. pygmaeus), de Centraal-Borneose orang-oetan (P. p.wurmbii) en de Noordoost-Borneose orang-oetan (P. p.morio).

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orang-oetans sterk achteruitgegaan. Van de Borneose orang-oetan zijn er ongeveer 57.000 over.

Meer informatie over mensapen

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!