Bruine beer

Bruine beer
Wetenschappelijke naam Ursus arctos
Engelse naam brown bear
Verspreiding Noord-Amerika, Europa, Azië
Leeftijd 25 jaar (wild)
Voeding planten, insecten, honing, vis, vruchten, aas
Lengte 2 - 3 meter
Gewicht 100 - 1000 kg
onderverdeling 8 ondersoorten
De bruine beer is de bekendste en meest wijd verbreide beer. Er zijn verschillende ondersoorten die in vachtkleur en vooral in grootte sterk kunnen verschillen. Zo kan de grizzlybeer wel tien keer zo zwaar worden als een Europese beer. De bruine beer is een alleseter. In de praktijk eet hij voornamelijk plantaardig materiaal, zelfs veel gras. De Amerikaanse bruine beren eten zich tijdens de trek van de zalm vol met deze voedzame vissen. Gedurende de zomermaanden bouwt de beer een grote vetvoorraad op. In de wintermaanden houdt hij rust en teert dan op deze vetlaag. Uit West- en Zuid-Europa is de bruine beer grotendeels verdwenen. In Nederland gebeurde dat zo'n 800 jaar geleden. Het Wereld Natuur Fonds heeft meerdere projecten om de Europese bruine beer en zijn leefgebied te beschermen. Bestel hier informatie als je een spreekbeurt over de bruine beer wilt houden.