Bruinvis

Bruinvis
Wetenschappelijke naam Phocoena phocoena
Engelse naam harbor porpoise
Verspreiding gematigde kustwateren op het noordelijk halfrond
Leeftijd 12 jaar (max. 15 jaar)
Voeding vooral haring en makreel
Lengte 1,5 - 1,8 m, bij geboorte 67 - 85 cm
Gewicht 45 - 60 kg (max. 90 kg), bij geboorte 7 - 10 kg
Status niet bedreigd
De bruinvis is een dolfijn-achtige die ook in de Noordzee voorkomt. Het is een vrij klein dier, bruin-grijs van kleur met een driehoekige rugvin. Doordat de bruinvis op dezelfde vissen jaagt als menselijke vissers, raken de bruinvissen vaak in visnetten verstrikt. Naar schatting verdrinken er alleen al in de Noordzee zo'n 7.000 bruinvissen per jaar. Deze bijvangsten vormen de grootste bedreiging voor de bruinvis. Er wordt onderzoek gedaan om tot een visserijmethode te komen waarbij geen bruinvissen in de netten terechtkomen.