Butskop

Butskop
Andere namen Noordelijke butskop
Wetenschappelijke naam Hyperoodon ampullatus
Engelse naam Northern bottlenose whale
Verspreiding diepe wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan
Voeding inktvis, vis, kreeftachtigen
Lengte 7 - 9 m, bij geboorte 3 - 3,5 m
Gewicht 5500 - 7000 kg
De butskop is een zeer grote dolfijn die tot de spitssnuitdolfijnen behoort. Hij heeft een bol voorhoofd en een buisvormige snuit. Bij mannetjes steken er twee tanden aan de voorkant uit de onderkaak. Volwassen dieren zijn grijs tot bruin van kleur, jonge dieren bijna zwart. Het zijn nieuwsgierige dieren die vaak boten benaderen. Er is veel op deze soort gejaagd. Zelf jagen ze vooral op pijlinktvissen, waarvoor ze lange en diepe duiken maken.