Californische zeeleeuw

Californische zeeleeuw
Wetenschappelijke naam Zalophus californianus
Engelse naam California sea lion
Verspreiding langs de westkust van Oregon, Californië en Mexico; Galápagos eilanden
Leeftijd 15 - 24 jaar
Voeding vis (ansjovis, horsmakreel, makreel) en inktvis
Lengte 240 cm (mannetje), vrouwtje 180 cm, bij geboorte 75 cm
Gewicht 275 kg (mannetje), vrouwtje 90 kg, bij geboorte 7-9 kg
Status kwetsbaar
De Californische zeeleeuw is veruit de bekendste zeeleeuw en wordt in veel dierentuinen en dolfinaria gehouden, waar ze zich doorgaans uitstekend voortplanten. Er worden 3 ondersoorten van de Californische zeeleeuw onderscheiden: de Californische, de Galápagos en de Japanse zeeleeuw. De laatste is waarschijnlijk uitgestorven. De Californische zeeleeuw kan goed leren en er worden veel onderzoeken mee gedaan op het gebied van geheugen, inzicht en intelligentie. Onlangs zijn getrainde zeeleeuwen gebruikt om grijze walvissen van dichtbij te filmen.