Europese bever

Europese bever
Andere namen bever
Wetenschappelijke naam Castor fiber
Engelse naam European beaver
Verspreiding Europa, westelijk Azië
Leeftijd 10 - 15 jaar
Voeding bast, bladeren, twijgen, waterplanten
Lengte 80 - 100 cm, staart 30 - 40 cm
Gewicht 23 - 35 kg
De Europese bever is na de capibara het zwaarste nog levende knaagdier. Met hun zwemvliezen, platte zwemstaart, afsluitbare neusgaten en waterdichte vacht zijn bevers bijzonder goed aangepast aan het waterleven. Bevers kunnen waterlopen aan hun wensen aanpassen door dammen op te werpen en burchten te bouwen. Anders dan de meeste andere knaagdieren krijgen bevers maar één nest van 3 tot 4 jongen per jaar. De Europese bever kwam ooit in geheel Europa en een groot deel van Azië voor, maar is door de jacht op hun kostbare pels op veel plekken verdwenen. In Nederland zijn onder andere met hulp van het Wereld Natuur Fonds sinds 1988 bevers uitgezet, waardoor er nu weer bevers in ons land leven, met name in de Biesbosch en de Gelderse Poort.