Gewone vinvis

Gewone vinvis
Wetenschappelijke naam Balaenoptera physalis
Engelse naam fin whale
Verspreiding wereldwijd
Leeftijd tot 100 jaar
Voeding vooral plankton, ook vis en inktvis
Lengte 18 - 22 m (max. 27 m), bij geboorte 6 - 6,5 m
Gewicht 30.000 - 80.000 kg, bij geboorte 2.000 kg
Status bedreigd
De gewone vinvis is een van de snelste walvissen. Het is de op een na grootste walvis. Hij is te onderscheiden van de nog grotere blauwe vinvis door de asymmetrisch kleuring van zijn onderkaak: de rechter zijde is meestal wit, de linker zijde zwart. De gewone vinvis zwemt als hij op scholen vis jaagt meestal op zijn rechter zij. In deze stand heeft de vinvis dus de voor zeedieren gebruikelijke 'schutkleur' (boven donker, onder licht). Er is veel op deze walvis gejaagd. In totaal zijn er nu tussen de 50.000 en 90.000. Tegenwoordig is de jacht verboden. Door de trage voortplanting (hoogstens één jong in de twee jaar) herstelt de soort zich echter langzaam.

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

Geef de tijger een toekomst

Er leven nog slechts 3.900 tijgers in het wild. Om dit iconische dier van de ondergang te redden, moet hun aantal snel worden verdubbeld. Steun daarom het reddingsplan van WNF en geef de tijger een toekomst!

Kijk wat je kunt doen