Hector-dolfijn

Hector-dolfijn
Wetenschappelijke naam Cephalorhynchus hectori
Engelse naam Hector's dolphin
Verspreiding kustwateren rondom Nieuw-Zeeland
Voeding vooral vis, ook inktvis
Lengte 1,2 - 1,5 m, bij geboorte 60 - 75 cm
Gewicht 35 - 60 kg, bij geboorte 9 kg
Status bedreigd
De Hector-dolfijn is Nieuw-Zeelands 'eigen' dolfijn. Het is een van de kleinste dolfijnensoorten. Opvallend is de ronde, donkere rugvin en een grijze vlek op het voorhoofd. Ze leven dicht onder de kust en zijn daardoor kwetsbaar voor watervervuiling en verdrinking in visnetten. Om deze bijvangst te voorkomen gelden tegenwoordig strenge regels voor de visserij rond Nieuw-Zeeland.