IJsbeer

IJsbeer
Wetenschappelijke naam Ursus maritimus
Engelse naam polar bear
Verspreiding noordpool
Leeftijd 20 - 25 jaar
Voeding zeehonden, kleine walvissen, walrussen, aas
Lengte 2,1 - 2,5 meter
Gewicht 400 - 680 kg (max. 1000 kg)
onderverdeling 7
Status kwetsbaar

IJsberen zijn de grootste roofdieren op aarde, al komen sommige bruine beren bijna tot hetzelfde maximumgewicht. Ze zijn erg goed aangepast aan de extreme kou van de noordpool. Hun vacht en speklaag zorgt voor isolatie. Ze hebben behaarde zolen, zodat ze niet uitglijden op het ijs.

IJsberen kunnen uitstekend zwemmen en hebben geen last van het ijskoude water. Ze jagen vooral op zeehonden. Soms wachten ze doodstil geduldig bij een ademgat. Een andere jachttechniek is de sluipjacht, waarbij de ijsbeer op zijn schutkleur en snelheid (tot 55 km/uur!) vertrouwt. Op zoek naar prooi en aas maakt de ijsbeer gebruik van zijn uitstekende reukvermogen.

Meer informatie over de ijsbeer

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

Geef de tijger een toekomst

Er leven nog slechts 3.900 tijgers in het wild. Om dit iconische dier van de ondergang te redden, moet hun aantal snel worden verdubbeld. Steun daarom het reddingsplan van WNF en geef de tijger een toekomst!

Kijk wat je kunt doen