Javaanse neushoorn

Javaanse neushoorn
Wetenschappelijke naam Rhinoceros sondaicus
Engelse naam Javan rhinoceros
Verspreiding Java (Indonesië), recent uitgestorven in Vietnam
Leeftijd 40 jaar
Voeding bladeren, twijgen
Lengte 3 - 3,5 m
Gewicht 900 - 1.400 kg (max. 1.900)
Status ernstig bedreigd

De Javaanse neushoorn is het meest verwant met de Indische neushoorn. Net als die soort heeft hij maar één hoorn (bij het vrouwtje is die klein of zelfs afwezig) en een geplooide huid.

Het leefgebied van de Javaanse neushoorn strekte zich ooit uit van India tot een groot deel van Indonesië. Nu leven alleen nog in Java niet meer dan ongeveer 68 dieren. Daarmee is het een van de zeldzaamste dieren ter wereld.

In 1988 werden geheel onverwacht enkele exemplaren ontdekt in Vietnam (Nationaal Park Cat Tien). In 2011 heeft een onderzoek van WWF helaas aangetoond dat deze neushoorns zijn verdwenen. Het is vrijwel zeker dat stroperij de oorzaak is dat de laatste Javaanse neushoorns op het Aziatische vasteland nu zijn uitgestorven.

Behalve de jacht is vooral het verdwijnen van het regenwoud de oorzaak van zijn achteruitgang. Het Wereld Natuur Fonds steunt neushoorn-bescherming en onderzoek in het reservaat Ujung Kulon op Java. In dat reservaat is het aantal Javaanse neushoorns sinds kort weer stabiel maar uiterst kwetsbaar. Ze lopen het risico in één klap uitgeroeid te worden door een uitbarsting van de nabij gelegen vulkaan Anak Krakatau, een tsunami of een besmettelijke ziekte. Daarom stuurt WWF er bij de Indonesische overheid op aan een tweede leefgebied voor de Javaanse neushoorn te zoeken en daar een deel van de huidige populatie heen te verhuizen.

Meer informatie over neushoorns