Kaapse zeebeer

Kaapse zeebeer
Andere namen Zuid-Afrikaanse zeebeer; Kaapse pelsrob
Wetenschappelijke naam Arctocephalus pusillus pusillus
Engelse naam South African fur seal
Verspreiding kust Zuid-Afrika en Namibië
Leeftijd tot 25 jaar
Voeding vis (ansjovis, sardines e.d.), inktvis en kreeftachtigen
Lengte 2 - 2,3 m (mannetje), vrouwtje 1,2 - 1,6 m, bij geboorte 60 - 80 cm
Gewicht 200 - 360 kg (mannetje), vrouwtje 40 - 80 kg, bij geboorte 5 - 6 kg
Zeeberen hebben een dichte vacht en - net als de zeeleeuwen - uitwendige oorschelpen. Het mannetje is aanzienlijk groter dan het vrouwtje. Anders dan de meeste zeeberen blijft de Kaapse zeebeer het gehele jaar in hetzelfde regio. De jongen verblijven in crèches als hun moeder soms dagen achtereen op zee naar voedsel zoekt. Deze ondersoort is nauw verwant met de Australische zeebeer (Arctocephalus pusillus doriferus). Hij is wat donkerder van kleur en duikt dieper (tot 400 meter).