Kleine panda

Kleine panda
Andere namen rode panda; katbeer
Wetenschappelijke naam Ailurus fulgens
Engelse naam red panda; lesser panda
Verspreiding van Nepal tot westelijk China
Leeftijd 11 jaar (wild); in dierentuin tot 17 jaar
Voeding bamboe, fruit, zaden, kleine dieren
Lengte 50 - 64 cm; staart: 28 - 50 cm
Gewicht 3 - 6 kg
Status bedreigd

De kleine panda hoort bij de roofdieren maar hij eet vooral bamboe. Net als de reuzenpanda dus. Toch zijn die twee geen echte neven van elkaar: de reuzenpanda hoort bij de beren-familie, de kleine panda heeft zijn eigen familie. Hij leeft in koele bossen in Azië.

Zwarte buik

De kleine panda is zo groot als een flinke huiskat. Zijn vacht is dik en roodbruin. Vandaar zijn andere naam: ‘rode panda’. Op zijn buik en poten is de vacht zwart. Hij heeft een lange, wollige staart met lichte en donkere ringen. Dankzij zijn lange nagels kan hij goed in bomen klimmen.

Bamboe

Hoewel hij ook wel een muis, ei of vogeltje lust, is de kleine panda vooral vegetariër. Zijn lievelingseten is bamboe. Ook daarin lijkt hij op de reuzenpanda. Hij gaat vooral ’s nachts op pad om eten te zoeken. Zijn snorharen werken in het donker als voelsprieten zodat hij zijn neus niet stoot. Bamboe eet hij vaak zittend op zijn billen.

Grijze baby’s

Kleine panda’s leven meestal alleen. In de paartijd heeft het vrouwtje een speciale geur. Daarmee trekt ze een mannetje aan. Na de paring gaan ze weer uit elkaar. Het vrouwtje maakt van bladeren, gras en takjes een nest in een holle boom of spleet van een rots. Daar krijgt ze één tot vier jongen. Bij de geboorte hebben ze een grijze vacht en hun ogen en oren zitten nog een tijdje dicht. Na vijf maanden krijgen ze geen melk meer en voor hun eerste verjaardag gaan ze hun eigen weg.

Beschermde bossen

Vroeger werd er soms op kleine panda’s gejaagd om hun vacht, maar nu is dat verboden. Door het verdwijnen van bos in Azië is deze soort toch wel bedreigd. WNF helpt natuurbeschermers in Nepal, India en China om het leefgebied van de kleine panda te beschermen.

Weetje

De kleine panda Hupie is de mascotte van de WNF-Rangerclub.