Mediterrane monniksrob

Mediterrane monniksrob
Wetenschappelijke naam Monachus monachus
Engelse naam Mediterranean monk seal
Verspreiding Middellandse Zee, Madeira, zuidwestelijke Zwarte Zee, Atlantische kust van Marokko tot Mauritanië
Voeding vis, inktvis
Lengte 2,4 - 2,8 m
Gewicht 250 - 400 kg, bij geboorte 16 - 18 kg
Status ernstig bedreigd
Deze zeehond is donkerbruin tot lichtgrijs van kleur. De pups hebben een wollige zwarte vacht met een lichte vlek op de buik. De monniksrob is gevoelig voor verstoring en is daardoor uit veel gebieden verdreven. Ze komen nu alleen nog voor in afgelegen gebieden, waar ze hun jongen krijgen in grotten in de rotskust. In de Middellandse Zee bestaan de verpreide populaties uit enkele tientallen tientallen dieren. In de Atlantische Oceaan bij Mauritanië komen er meer voor, maar hier is onlangs wel een afname opgetreden veroorzaakt door een virusinfectie.