Noordelijke zeebeer

Noordelijke zeebeer
Wetenschappelijke naam Callorhinus ursinus
Engelse naam Northern fur seal
Verspreiding eilanden in de noordelijke Grote Oceaan (Pribilof eilanden, Koerillen)
Leeftijd tot 25 jaar
Voeding vis (haring, makreel, ansjovis, lodde) en inktvis
Lengte 2,1 m (mannetje), bij geboorte 66 cm, vrouwtje 1,4m, bij geboorte 63 cm
Gewicht 180 - 270 kg (mannetje), bij geboorte 5,4 kg, vrouwtje 43 - 50 kg, bij geboorte 4,5 kg
Status kwetsbaar
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij de noordelijke zeebeer erg groot. De mannetjes hebben een grote kop en een korte snuit. In het verleden was deze soort zwaar bejaagd vanwege de dikke vacht. Er wordt nog wel op gejaagd, maar die jacht is streng gereguleerd. Noordelijke zeeberen jagen vooral op vissoorten waarop ook door de mens veel wordt gevist. Veel dieren raken dan ook verstrikt in visnetten.