Olifanten

Olifanten
Andere namen slurfdieren
Wetenschappelijke naam Proboscidea; Elephantidae
Engelse naam elephants
Verspreiding Afrika; Zuidoost Azië
Leeftijd gemiddeld 60 jaar
Voeding plantaardig
Lengte schouderhoogte max. 3 m (Afr. bos-olifant) tot max. 4,2 m (Afr. steppe-olifant)
Gewicht max. 3500 kg (Afr. bos-olifant) tot max. 12.000 kg (Afr. steppe-olifant)
Aantal soorten 2
onderverdeling 2 geslachten

De Afrikaanse olifant is het grootste nog levende landdier: soms letterlijk een tien-tonner met een schouderhoogte van vier meter.

De Aziatische olifant en de Afrikaanse bosolifant (tot voor kort nog als ondersoort van de Afrikaanse olifant beschouwd) zijn niet heel veel kleiner. Deze soorten zijn de enige nog bestaande van een vroeger veel grotere diergroep, waarbij enkele soorten zaten die nog groter waren dan de huidige olifanten zoals de steppe-mammoet.

Het meest kenmerkende lichaamsdeel van olifanten is de slurf: een uitgroeiing van de neus en bovenlip. Ook de slagtanden van de Afrikaanse olifant en van de mannelijke Aziatische olifanten zijn indrukwekkend. Als bron van het kostbare ivoor zijn deze tanden echter ook bijna de ondergang voor de olifanten geworden. Tegenwoordig is de internationale handel mede door de inzet van WNF verboden.

Wist je dat...

... als olifanten zwanger zijn, ze van alle dieren de langste draagtijd hebben? Hun zwangerschap kan wel 22 maanden duren.

Meer informatie over olifanten