Orka

Orka
Andere namen zwaardwalvis; orca
Wetenschappelijke naam Orcinus orca
Engelse naam killer whale; orca
Verspreiding zeeën wereldwijd
Leeftijd 80 jaar (vrouwtje), 60 jaar (mannetje)
Voeding vrijwel alle grotere zeedieren, tot en met walvissen
Lengte 8 - 10 m (mannetje), 7 - 8,5 m (vrouwtje), bij geboorte 2 - 2,5 m
Gewicht 2.600 - 9.000 kg, bij geboorte 180 kg
Status onvoldoende gegevens
De orka is een erg grote dolfijn. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallende zwart-witte tekening en zijn tot 1,8 m hoge rugvin. Orka's leven doorgaans in kleine groepen, geleid door een ouder vrouwtje dat gewoonlijk de moeder van de meeste groepsleden is. De groepen zijn hecht. Elke groep heeft een eigen repertoire aan geluiden, een eigen dialect. Orka's zijn de 'wolven van de zee'. Ze jagen meestal in groepsverband op vis, maar ook op zeeleeuwen, pinguïns en zelfs op walvissen.