Sneeuwluipaard

Sneeuwluipaard
Andere namen sneeuwpanter; irbis
Wetenschappelijke naam Panthera uncia; Uncia uncia
Engelse naam snow leopard
Verspreiding gebergten in Midden-, Zuid- en Oost-Azië
Leeftijd 20 jaar (in gevangenschap)
Voeding bergschapen, geiten, yakkalveren, kleine zoogdieren en vogels
Lengte 1,2 - 1,3 m, staart 0,8 - 1 m
Gewicht 25 - 75 kg
Status bedreigd
Deze zeldzame katachtige lijkt wat op de gewone luipaard, maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.

Overdag jaagt de sneeuwluipaard op grote maar ook kleinere dieren. Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong (tot 15 meter!). 's Nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou.

Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn vacht. Hoewel streng beschermd worden ze nog steeds illegaal geschoten.

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

Geef de tijger een toekomst

Er leven nog slechts 3.900 tijgers in het wild. Om dit iconische dier van de ondergang te redden, moet hun aantal snel worden verdubbeld. Steun daarom het reddingsplan van WNF en geef de tijger een toekomst!

Kijk wat je kunt doen