Stompneusaap

Stompneusaap
Andere namen Roxellana-stompneusaap; goudaap
Wetenschappelijke naam Rhinopithecus roxellana; Pygathrix roxellana
Engelse naam golden snub-nosed monkey; snub-nosed monkey
Verspreiding Centraal China
Voeding bladeren, vruchten, zaden, korstmos
Lengte 54 - 71 cm, staart 52 - 76 cm
Gewicht 12,5 - 21 kg
Status kwetsbaar
Deze bijzondere aap met een dikke goudbruine vacht leeft in de koude bergwouden van China: deels in het zelfde leefgebied als de reuzenpanda. Zijn gezicht is lichtblauw en hij heeft bijna geen neus: de neusgaten zijn gedeeltelijk afgedekt met huidflapjes. Dankzij zijn dikke vacht en pluimstaart - gebruikt als deken - kan de stompneusaap goed tegen de kou. In de winter daalt de temperatuur in zijn leefgebied tot onder het vriespunt.