Sumatraanse orang-oetan

Sumatraanse orang-oetan
Wetenschappelijke naam Pongo abelii
Engelse naam Sumatran orangutan
Verspreiding Sumatra
Leeftijd 45 jaar
Voeding vruchten
Lengte tot 1,4 m (staand mannetje)
Gewicht tot 90 kilo
Biotoop regenwoud
Status ernstig bedreigd

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orangs leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Zelfde eiland, andere soort

Tot 2004 werden de orang-oetans van Sumatra en Borneo als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) en de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus). Sinds 2017 is daar op een derde soort aan toegevoegd die op Sumatra voorkomt. Deze Tapanuli orang-oetan (Pongo tapanuliensis) bleek na DNA-onderzoek namelijk meer verwant te zijn met de Borneose dan met de Sumatraanse orang-oetan.

Schijfvormig gezicht

De Sumatraanse orang-oetan is in vergelijking met de Borneose wat verfijnder: hij is tengerder gebouwd en de vacht is gemiddeld lichter en minder stug. Het duidelijkst komt het verschil tot uiting bij de dominante mannetjes. De Sumatraanse orang-oetan heeft een schijfvormig gezicht terwijl bij de Borneose orang-oetan de wangflappen naar voren gericht staan waardoor het gezicht een komvorm krijgt.

Bedreigde soort

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orang-oetans sterk achteruitgegaan. Van de Sumatraanse orang-oetan leven er nog ongeveer 14.500 in het wild.

Meer informatie over mensapen