Sumatraanse orang-oetan

Sumatraanse orang-oetan
Wetenschappelijke naam Pongo abelii
Engelse naam Sumatran orangutan
Verspreiding Sumatra
Leeftijd 45 jaar
Voeding vruchten
Lengte tot 1,4 m (staand mannetje)
Gewicht tot 90 kilo
Biotoop regenwoud
Status ernstig bedreigd

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orangs leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Zelfde eiland, andere soort

Tot 2004 werden de orang-oetans van Sumatra en Borneo als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) en de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus). Sinds 2017 is daar op een derde soort aan toegevoegd die op Sumatra voorkomt. Deze Tapanuli orang-oetan (Pongo tapanuliensis) bleek na DNA-onderzoek namelijk meer verwant te zijn met de Borneose dan met de Sumatraanse orang-oetan.

Schijfvormig gezicht

De Sumatraanse orang-oetan is in vergelijking met de Borneose wat verfijnder: hij is tengerder gebouwd en de vacht is gemiddeld lichter en minder stug. Het duidelijkst komt het verschil tot uiting bij de dominante mannetjes. De Sumatraanse orang-oetan heeft een schijfvormig gezicht terwijl bij de Borneose orang-oetan de wangflappen naar voren gericht staan waardoor het gezicht een komvorm krijgt.

Bedreigde soort

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orangs sterk achteruitgegaan.Van de Sumatraanse orang-oetan leven er nu ongeveer 5600 in het wild.

Meer informatie over mensapen