Takin

Takin
Wetenschappelijke naam Budorcas taxicolor
Engelse naam takin
Verspreiding China, Myanmar
Voeding gras, bamboe, wilgentakken
Lengte 1,2 - 2,2 m, schouderhoogte 1 - 1,3 m, staart 10 cm
Gewicht tot 350 kg (max. 700 kg)
Status kwetsbaar
Dit steviggebouwde hoefdier leeft in bergwouden in China. Het heeft korte, dikke poten en brede hoeven. De kleur van de vacht varrieert van geelwit tot zwartbruin. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben horens die met een knik naar boven wijzen. De takin is schuw. De mannetjes leven meestal alleen maar sluiten zich 's zomers bij een kudde vrouwtjes aan. Het vrouwtje krijgt één jong per keer dat al binnen drie dagen met haar mee kan lopen.