Tapanuli orang-oetan

Tapanuli orang-oetan
Andere namen Tapanuli orang-oetan
Wetenschappelijke naam Pongo tapanuliensis
Engelse naam Tapanuli orangutan
Verspreiding Sumatra, Batang Toru
Voeding vruchten, rupsen, kegels van naaldbomen
Biotoop tropisch regenwoud
Status ernstig bedreigd

De Tapanuli orang-oetan wordt pas sinds begin november 2017 als aparte soort beschouwd. Deze mensaap leeft op Sumatra in Batang Toru, een natuurgebied tussen 300 en 1300 meter boven zeeniveau ten zuiden van het Toba-meer.

Derde soort
Het gebied waar deze orang-oetans leven is kleiner dan de provincie Utrecht. De orang-oetans uit dit gebied komen nooit in contact met de orang-oetans ten noorden van het Toba-meer. Uit onderzoek van DNA en het skelet blijkt  dat deze orang-oetan meer familie is van de Borneose orang-oetan dan van de Sumatraanse. Nu zijn er dus 3 in plaats van 2 soorten orang-oetans.

Snor en baard
Vergeleken met de andere orang-oetans is het hoofd van de Tapanuli orang-oetan kleiner. Zijn vacht is kaneelbruin en krulleriger en warriger dat die van de Sumatraanse orang-oetan. In vergelijking met andere orangs hebben de volwassen mannetjes een grote snor en de vrouwtjes een lange baard. De roep van het mannetje klinkt hoger dan die van de Sumetraanse orang-oetan. Verder zijn er verschillen in de bouw van de schedel en het gebit.

Bedreigde soort
Net als de andere orang-oetans leeft de Tapanuli orang-oetan vooral van vruchten. Daarnaast eet hij rupsen en kegels van naaldbomen. In totaal zijn er naar schatting minder dan 800 Tapanuli orang-oetans. Het woud waar deze soort leeft wordt bedreigd door mijnbouw en mogelijke aanleg van een stuwdam. Ook rukt de bevolking steeds verder in het natuurgebied op.

Weetjes
De Tapanuli orang-oetan is de zeldzaamste mensaap ter wereld. Bekijk meer weetjes in het nieuwsbericht.


Ontdekking van deze nieuwe zeldzame soort in de pers:

Misschien heb jij nieuwe informatie over de Tapanuli orang-oetan? Laat het ons weten! Mail naar info@wwf.nl

Meer informatie over mensapen